Marjo-Riikka Tiilikainen

seniorikeskuksen vastaava ohjaaja

 040 680 3831

 marjo-riikka.tiilikainen(at)linnala.fi

 

Pirjo Jäntti

omaishoitotuki, vapaaehtoistyö, ystäväntupa toiminta, seniorityön vastaava

 0440 511 826

 pirjo.jantti(at)linnala.fi

Linnalan seniorikeskus

Pappilankatu 6

57100 Savonlinna

p. 040 680 3831

Linnalan seniorikeskus, käynti sisäpihalta.

 

Yhteistyössä

 

 

 

 

Seniorikeskuksen palvelukuvaus / Vanhusten päivätoiminta


”Tiälä näkköö toisia immeisiä”


 


Toiminnan merkitys ja tavoitteet

Linnalan Seniorikeskus tarjoaa seniori-ikäisille monipuolista päivätoimintaa. Päivätoimintaan sisältyvä ohjelma innostaa oppimaan ja kokeilemaan uutta, virkistää muistia ja tukee kotona asumista. Toiminnan ja palvelun tarkoituksena on tukea ikääntyvän arkea kokonaisvaltaisesti. Seniorikeskus tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen ryhmässä, mikä osaltaan estää syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.

Henkilökuntamme on ammattilaisia, jotka huolehtivat asiakkaidemme tarpeista ja turvallisuudesta päivän aikana huomioiden jokaisen asiakkaan yksilönä ja kunnioittaen heidän elämän kokemustaan.

 

Kohderyhmät

Seniorikeskuksen päivätoiminta soveltuu kaikille seniori-ikäisille, jotka selviävät itsenäisesti arjen pienistä askareista (ruokailu ja wc-käynnit). Arjen apuvälineet voivat olla mukana, kuten rollaattorit, pyörätuolit yms. Lisäksi toimintaa järjestetään eri järjestöjen ikääntyville henkilöille sekä erityisryhmille, esim. kuurot ja kehitysvammaiset. Kerhot voivat toimia sekä seniorikeskuksessa että palvelua ostavien tahojen tiloissa.

 

Yhteistyöverkosto

Yhteistyöverkostoon kuuluu sekä terveydenhuollon, sosiaalitoimen että seurakunnan asiantuntijoita. Yhteistyö sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten sekä omaisten kanssa on säännöllistä. Linnalan Setlementin eri yksiköiden kanssa tehdään aktiivisesti yhteistyötä.

Päivätoiminnan asiakasmaksu

Asiakkaalta perittävään päivämaksuun sisältyy aamiainen, lounas, päiväkahvi sekä ohjattu toiminta. Päivämaksu on 18 € (saunoville 23 €).

Toiminnan sisältö

Päiväohjelma suunnitellaan asiakkaiden toiveiden ja mieltymysten mukaan. Toiminta on

 • ajankohtaista: luemme lehtiä ja keskustelemme ajankohtaisista asioista.
 • aivoja ja muistia virkistävää: pelaamme pelejä, laulamme, muistelemme menneitä
 • aktiivista: harrastamme pienimuotoista liikuntaa, johon voi osallistua vapaaehtoisuuteen perustuen ja omien voimavarojensa mukaan.
 • lepoa: kiireettömyys sallii lepohetken tarpeen mukaan päivän aikana.
 • juhlia: vietämme kalenterivuoden juhlia, esim. joulujuhla ja minijuhannus nauttien herkuista ja aiheeseen liittyvästä ohjelmasta. Asiakkaiden merkkipäiviä vietämme toiveesta.
 • hoitoa: Järjestämme pieniä hemmotteluhoitoja halukkaille, esim. käsihieronta ja kynsien lakkaus, kampaukset tarvittaessa saunapäivinä. Lisäksi tarjoamme pienimuotoista terveyteen liittyvää palvelua, esim. verenpaine- ja verensokeriarvojen seurantaa kerhopäivän aikana.
 • hygieniapalvelua: Kerran viikossa on mahdollisuus saunomiseen omatoimisille asiakkaille sis. pyyhkeet ja pesuaineet.
 • ostopalvelua: jalkahoitopalveluita saa muutaman kuukauden välein kerhopäivän aikana itse maksaen.
 • vierailijoita: Lauluillaan ja esityksillään asiakkaitamme ovat viihdyttäneet niin päiväkodin kuin koulujenkin lapset sekä vapaehtoiset laulattajat.

Toimintapäivän runko

 • Asiakkaat saapuvat seniorikeskukseen joko itsenäisesti tai käyttäen kuljetuspalvelua.
 • Toimintapäivän pituus on viisi tuntia, klo 9 -14. Kerhopäivät ovat tiistai (mahdollisuus saunomiseen), torstai sekä perjantai (muistisairaiden ryhmä klo 9 -13). Päivätoiminnassa voi käydä 1-3 kertaa viikossa.
 • Ruokapalvelut sisältävät aamukahvin ja suolapalan, lounaan sekä iltapäiväkahvin ja makean palan. Seniorikeskuksessa tarjotaan monipuolista omatekoista kotiruokaa huomioiden myös erityisruokavaliot. Kuuntelemme myös asiakkaiden toiveita ja mieltymyksiä ruuan suhteen ja pyrimme toteuttamaan niitä mahdollisuuksien mukaan. Pidämme myös leivontapäiviä, jolloin asiakkaat pääsevät itse osallistumaan pullien / piirakoiden paistoon.
 • Ohjelmallinen osuus ja lepohetket rytmittyvät ruokailujen väliin.

 

Muistisairaan kerhopäivä

Muistisairaan päivätoiminnalla tarkoitetaan kotihoitoa tukevaa, asiakaslähtöisesti toteutettua, monipuolista aktiivista toimintaa. Toiminnan avulla voidaan ylläpitää fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja kognitiivista toimintakykyä ja mahdollistetaan mielekäs osallistuminen arjen toimintoihin. Tavoitteena on muistisairaan itsenäisen ja ihmisarvoisen elämän turvaaminen. Muistisairaan osallistuminen päivätoimintaan mahdollistaa omaiselle vapaapäivän.

Linnalan perjantaisin kokoontuva ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joiden muistisairaus on jo pitkälle edennyt. Päiväohjelmaan sisältyy vaihtelevasti mm. liikuntaa, musiikkia, muistijumppaa, pelejä, muistelua, ajankohtaisten asioiden käsittelyä sekä käden taitoja.

Esimerkki päivästä:

9 -            Aamukahvit

9.30 -       Lehden lukua / ajankohtaiset uutiset (vuorovaikutustaitojen ylläpito)

10.15 -     Ulkoilua / liikuntaa (fyysisten voimavarojen ylläpito)

11 -           Lounas

11.45 -      Muistijumppaa, pelejä, muistelua, askartelua, leivontaa (muistin harjoittamista)

12.45 -      Päiväkahvit

13 -           Kotiin lähtö

Toiminnassamme huomioimme jokaisen osallistujan yksilölliset tarpeet ja toimintakyvyn.

Ryhmä kokoontuu, kun osallistujia on vähintään 6. Ilmoita omaisesi ryhmään ottamalla yhteys Linnalan Seniorikeskukseen.

Kerhopäivä on perjantai!


” Aina on tervetullut olo tänne. Odotan jo seuraavaa käyntikertaa”

Unto Pouta, seniorikeskus asiakas