Yleisluento Paprika ja muita ”unkarilaisia” maustekasveja 11.10.2019

with Ei kommentteja

pe 11.10.2019klo 14- 15.30 Linnalan luentosali

Aiheena ovat unkarilaisen ruokakulttuurin kannalta tärkeät ja sille tyypilliset yrtit ja maustekasvit, kuten meirami, rosmariini, rakuuna, tilli, persilja ja kynteli sekä paprika, sipuli ja piparjuuri. Mistä nämä kasvit ovat peräisin, missä ne esiintyvät Unkarissa, millaisia terveysvaikutteita niillä on, ja mikä on niiden rooli unkarilaisesta keittiössä? Kulttuurihistoriallisen ja unkarilaisen näkökulman lisäksi kuullaan myös näiden kasvien tunnettuudesta Suomessa ja mahdollisesta viljelystä kotipuutarhassa. Yliagronomi Bertalan Galambosi työskenteli 25 vuotta maatalouden tutkimuskeskuksessa Mikkelissä, jossa hän tutki lääke- ja yrttikasvien viljelymahdollisuuksia pohjoisissa olosuhteissa. Luento on suomenkielinen. 

Luento on osa Savonlinnassa syksyllä vietettäviä Unkarin kulttuuriviikkoja, jota ovat toteuttamassa Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Unkarin suurlähetystö, Budapestin Budavárin kaupunginosa, Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Suomi-Unkari Seura ja joukko savonlinnalaisia kulttuurilaitoksia. Tapahtumasarjaa tukee Unkarin kulttuurirahasto NKA (www.nka.hu). Vapaa pääsy.

Luennoitsija: Galambosi Bertalan